La Vitxeta és una escola jove que va començar el seu camí amb una bona dosi d’ il·lusió i un projecte progressista, innovador i engrescador.

L’escola obre les seves portes, per primera vegada, el curs 2005-2006, amb el nom provisional de “CEIP Reus 17”, i amb l’equip directiu compost per la directora, Assumpta Ripoll i la cap d’estudis, Lídia Cabré; més endavant, s’hi incorporaria el càrrec de secretària i l’ocuparia la Blanca Roselló.

El Departament i l’Ajuntament van prendre la decisió de dotar la ciutat d’una escola nova com a resposta a la demanda dels reusencs i reusenques de més places escolars per aquest curs.

La seva ubicació, provisionalment, fou en uns aularis al nord-est de la ciutat, al capdamunt de l’avinguda dels Països Catalans, tocant a la plaça del Nucli, anomenada popularment plaça de les baldufes.

La seva ubicació, provisionalment, fou en uns aularis al nord-est de la ciutat, al capdamunt de l’avinguda dels Països Catalans, tocant a la plaça del Nucli, anomenada popularment plaça de les baldufes.

La Vitxeta a la plaça del Nucli de Reus

La Vitxeta a la plaça del Nucli de Reus

L’escola, en el seu primer curs, només matricularia alumnat d’educació infantil i 1r curs de primària i comptaria amb 7 professionals d’educació: directora, secretària, tutores, un especialista de música i una tècnica d’educació infantil.

La comunitat educativa era petita, però força participativa. Les mares i pares es van organitzar: van formar la junta de l’AMIPA, van crear comissions i van fer el possible per a que l’escola tingués tot el necessari; cal destacar, com a element emblemàtic, el logotip que a partir d’aquell moment ens acompanyaria; fou creat, aquell mateix curs, pel dissenyador Guillem Castro, amic d’una família de l’escola.

Disseny del logo de la Vitxeta

Disseny del logo de la Vitxeta

L’equip directiu i els/les docents eren pocs, però no van escatimar esforços en dibuixar el que seria un projecte educatiu pensat per a l’enriquiment personal i col·lectiu de tots els seus membres.

Des del primer moment se’ns informà que la seu definitiva de l’escola, en el futur, s’ubicaria en un camp d’oliveres que es trobava al camí de La Selva

Camp d'oliveres al camí de la Selva

Camp d’oliveres al camí de la Selva

El 15 de març de 2006, en la resolució EDC/693/2006, se li atribuïa la nova denominació específica La Vitxeta, d’acord amb la sol·licitud presentada pel consell escolar d’aleshores. El bateig es festejà el 16 de juny del mateix any amb la presència de la Vitxeta, i la seva parella El Vitxet i s’hi van convidar les autoritats del moment, tant de l’Ajuntament encapçalat pel Sr. Alcalde Lluís Miquel Pérez i la regidora d’Educació, la Sra. Empar Pont, com del   Departament, encapçalat pel director dels serveis territorials, el Sr. Zacarias Henar i l’inspector d’educació , el Sr. Francesc Roig.

geganta

Festa de bateig de l’escola

A finals de 2008, segons previsions, s’iniciaren les obres en els terrenys del Passeig del Nord.

El dimarts 16 de juny de 2009, tot i que ja feia mesos que l’obra estava en marxa, tota la comunitat educativa es va traslladar als terrenys de l’escola per tal d’assistir a l’acte de col·locació de la primera pedra, obert a la ciutadania i que va reunir un nombre important de gent.

1a pedra

Autoritats, mestres, pares i alumnes en l’acte de col.locació de la 1a pedra

El 16 de juny de 2010, alumnat, professorat, famílies i autoritats es van desplaçar pels carrers, avingudes i places de la ciutat fins arribar al nou edifici tot celebrant la festa del trasllat i fent saber als convilatans/es que l’escola La Vitxeta estava d’enhorabona.

En aquest acte divertit i carregat de simbolisme, ens hi van acompanyar els elements festius que pares i mares de l’escola han anat creant:

La Vitxeta creada per la Pepa Alonso i el Josep Ma. Casas o l’Espantaocells i la cuca amb el sol i la lluna pel mateix Josep Ma Casas.

festa trasllat

La Cuca ajudant a fer eltrasllat

trasllat 2

L’espantaocells i la Vitxeta eldia del trasllat

L’1 de setembre de 2010, s’obriren les portes de l’escola a la ubicació actual, al passeig del Nord, 120, al nord de la ciutat, en uns terrenys de prop de 10.000 m2, amb una superfície construïda de 3.307 m², i per valor de 4.800 €

foto global escola

La Vitxeta al Passeig del Nord

La inauguració oficial, a l’hora que la de l’escola El Pi del Burgar i el nou edifici de l’escola Sant Bernat Calbó es va celebrar el 10 de setembre de 2010. Hi foren convidades totes les direccions de les escoles , dels instituts i de les guarderies de la ciutat, la inspecció d’ensenyament, els membres del consell escolar i la comunitat educativa de la pròpia escola. La va presidir l’Honorable Conseller d’educació de la Generalitat, el Sr. Pasqual Maragall, l’alcalde de la ciutat, el Sr. Lluís Miquel Pérez i la regidora d’educació d’aquella legislatura La Sra. Misericòrdia Dosaiguas.

Maragall

D’esquerra a dreta: Sr Pèrez, Sr Maragall, Sra Dosaiguas i Sra Ripoll. 10 de Setembre de 2010

Més endavant, l’1 d’octubre, es va celebrar la inauguració oficiosa, la familiar, amb tallada de cinta inclosa. En aquesta, cada nen/a acompanyava a la se

va família per tota l’escola i li mostrava i explicava les seves dependències i a que estaven destinades.

Festa d’inaguració amb les famílies

globus

Cel.lebració per part dels nens

Fins aquí els actes extraordinaris, propis d’una escola que comença a caminar. En aquests i en els quotidians que es viuen dia a dia, alumnat, professorat i famílies, ens divertim aprenent els uns dels altres.

façana amb senyera

Escola oficialment inagurada. 1 d’Octubre del 2010

Així continuarà fent història la nostra escola; entre classes, festes, comiats, sortides, concerts, trobades de tions, colònies, consells d’alumnes, debats i… bones pràctiques educatives.

Llarga vida a La Vitxeta!

Assumpta Ripoll i Amposta

Directora de l’escola